Leerlingen Louise de Coligny krijgen Mees Kees Cadeau.

Feest op basisschool Louise de Coligny in Vlissingen. De leerlingen van groep 4 beginnen de dag met een theaterstuk over hoe leuk lezen is. Zanger Sjef Hermans - bekend van Champagne Charlie - brengt een ode aan het lezen van boeken: ,,Ik ga graag in een hoekie. Zitten met een boekie. En dat boek neemt me overal mee naar toe. Ik kom haast overal. Zelfs in het heelal.”

Eerlijk antwoord?

Onder het zingen vraagt hij: ,,Wat vinden jullie van lezen?” Het antwoord van de kinderen is duidelijk: ,,Lezen is leuk.” Maar of dat het eerlijke antwoord is? Directeur Tom van Lent van basisschool Louise de Coligny weet dat de realiteit anders is: ,,Kinderen lezen steeds minder en ze doen het steeds meer van een scherm. Dan gaat je fantasie niet met je aan de haal. Dat is juist het leuke van een boek. Als je er plezier aan beleeft, maak je vanzelf veel leeskilometers.”

Na afloop van het theaterstuk krijgen alle leerlingen van groep 4 het boek cadeau. ,,Een heel erg leuke verrassing”, zeggen de leerlingen Aedan (8), Jalou (7) en Sten (7). ,,Eigenlijk hou ik helemaal niet van lezen”, zegt Sten, die toch blij is met zijn nieuwe Mees Kees. ,,Maar van mijn zakgeld koop ik liever snoep of speelgoed dan een boek.” Voor Jalou is lezen juist haar lust en haar leven: ,,Als je leest, ontdek je leuke dingen. Super dat ik dit boek heb gekregen. Ik ga er vanavond gelijk heel veel bladzijden in lezen.”

Aedan is ook blij met zijn boek. Maar als hij het doorbladert, is er ook iets van teleurstelling op zijn gezicht te zien: ,,Het heeft maar 123 bladzijden. Ik had op meer gehoopt.” Aedan heeft zelf bijna geen boeken thuis, maar maakt gretig gebruik van de schoolbibliotheek. Jalou heeft thuis maar liefst twee kasten vol met boeken: ,,Eentje in mijn kamer en eentje beneden”, zegt ze trots. ,,Ik krijg vaak boeken en als het kan koop ik ze van mijn eigen geld. Maar ik spaar ook voor een paard.”

Schooldirecteur Tom van Lent is blij met de actie Geef een Boek Cadeau: ,,Dit is een laagdrempelige manier om kinderen aan het lezen te krijgen. Zonder lezen kom je nergens. Voor alles wat je wilt doen, moet je kunnen lezen.” Op zijn school houdt hij voortdurend in de gaten of kinderen nog plezier hebben en of ze blijven lezen: ,,Dat is een continue zoektocht.”

2024 02 02 PZC voorstelling 2024 02 02 PZC leerlingen 2024 02 02 PZC

Onderdeel van
Onze Wijs
Onze Wijs Christelijk basisonderwijs